Interview in tijdschrift Stief m/v

Enige tijd geleden werd ik gevraagd voor een interview door het magazine Stief m/v over wat familieopstellingen kunnen betekenen voor een samengesteld gezin.

Ik werk in mijn praktijk regelmatig met mensen die leven binnen een samengesteld gezin. Tijdens deze sessies hoor ik vaak dat alle illusies over relaties al vrij snel gesneuveld zijn. De grote vraag is dan vaak: hoe kunnen we samen verder?

Lang leve samengestelde gezinnen (of toch niet?)

Ik noem leven in een samengesteld gezin vaak een stoomcursus volwassen worden. Een relatie succesvol laten zijn is een hele klus, maar binnen een samengesteld gezin kom je nog meer obstakels tegen.

Welke (vaak onbewuste) patronen brengen jij en je partner mee uit je verleden of uit je vorige relatie die nu (niet meer) werken? Alle vanzelfsprekendheid in hoe je met elkaar omgaat ontbreekt en moet telkens opnieuw uitgevonden worden. Hoe ga  je er bijvoorbeeld mee om als je niets van jezelf herkent in de kinderen van je nieuwe partner?

Omdat er meer mensen deel uit maken van je nieuwe gezin, komt het nog nauwer dat iedereen zijn/haar eigen plek inneemt (want ook die lastige ex van je nieuwe partner hoort daarbij). Komt het nog nauwer dat erkent wordt wat er is (nl. Wij zijn een samengesteld gezin met alle grenzen die daarbij horen) en dat de balans tussen geven en nemen (tussen jou en je partner maar ook tussen jou en je stiefkinderen) in evenwicht blijft. En als je dan de relatie tussen de kinderen onderling ‘rond hebt’, zie dan nog maar eens energie in je relatie met je partner te stoppen. Kortom: het leven is al druk, maar binnen een samengesteld gezin is het vaak extra hard werken.

Wat doet een opstelling dan?

Opstellingen kunnen helpen om door de bomen van dit bos toch een weg te ontdekken die je samen kunt bewandelen om meer harmonie en balans in je gezin te krijgen, waarbij iedereen tot zijn/haar recht en tot bloei komt. Want als je de dynamiek die een samengesteld gezin met zich mee brengt serieus neemt en kunt respecteren, dan kun je deze als kracht gebruiken.

Stief m/v

Ter voorbereiding van het interview kocht ik een exemplaar van Stief m/v. Ik kende het blad niet. Het blijkt een relatief jong magazine te zijn. Het biedt op een luchtige wijze een inkijk in het wel en wee van samengestelde gezinnen. Een aanrader om te lezen, vol herkenning, inspiratie én ontspanning voor eenieder die te maken heeft met samengestelde gezinnen. Het blad verschijnt 4 keer per jaar en het eerstvolgende met het interview over opstellingen verschijnt 4 oktober. Verkrijgbaar bij veel boekhandels of via internet.

Ben je benieuwd naar wat een opstelling voor jouw samengestelde gezin kan betekenen? Meer informatie over de eerstvolgende workshop vind je hier. Wanneer er geen workshop gepland staat, maar je bent wel geïnteresseerd in dit thema, dan kun je vrijblijvend contact opnemen via workshop@wilmyseykens.nl

Lees en/of download hier het hele artikel in PDF vorm

(tekst: Iris Koomen, beeld: iStock.com/seewhatmitchsee)

 

Praktijk Wilmy Seykens is aangesloten bij: