Systeemopstellingen

Wat is een systeemopstelling?

Op een dieper niveau maken we allemaal deel uit van een groter geheel en zijn we onlosmakelijk verbonden met onze familie. Of we nu willen of niet, familiekrachten spelen een rol in ons persoonlijk leven. Een systeemopstelling (of familieopstelling) leidt vaak tot meer bewustzijn van de patronen in familie en hoe deze kunnen veranderen. Het is een therapeutisch middel om te onderzoeken wat op een onbewust niveau, zielsniveau, de oorzaak of kern van het probleem is.

In ieders leven komen thema’s voor die extra aandacht vragen. In geval het niet lukt tot een (blijvende) oplossing of verandering te komen, of wanneer je het gevoel hebt in cirkels te draaien, kan een opstelling je helpen tot de kern van het probleem door te dringen. Dit geldt voor uiteenlopende levensthema’s.

Een opstelling kan tijdens een workshop, tijdens een individueel consult, of online plaatsvinden. Wanneer je twijfelt of je vraag geschikt is voor een opstelling, dan kun je hierover vrijblijvend contact opnemen of een afspraak maken voor een kennismakingsconsult.

Workshops

De workshops systeemopstellingen geef ik sinds 2012 samen met Jeroen Saris. Op onze gezamenlijke website: De Taal van je Ziel vind je uitgebreide informatie over ons aanbod inclusief een korte filmpje waarin we vertellen over onszelf en onze werkwijze.

De thema’s die tijdens een workshop door de verschillende deelnemers worden ingebracht zijn meestal sterk met elkaar verbonden en vaak herkenbaar voor de andere aanwezigen. Deelname is doorgaans voor iedereen een indrukwekkende ervaring, die een aanzet geeft tot verandering. Daarbij blijkt het minder relevant of je nu deelneemt als representant, of je eigen thema inbrengt. De impact van een workshop is in beide gevallen groot.

Regelmatig deelnemen als representant leidt tot verdieping in je proces van bewustwording, persoonlijke groei.

De documentaire getiteld The Room van documentairemaakster Catarina Woj, geeft een goede indruk van wat een systeemopstelling is en hoe deze kan gaan. Helaas is er vooralsnog geen Nederlandse ondertiteling voor handen. Desondanks raad ik het aan (een deel van) de documentaire te bekijken (indien de link niet direct werkt, kun je deze kopiëren en plakken in je browser).

Praktische informatie Workshops Systeemopstellingen

De workshops systeemopstellingen worden gegeven in Sarvata.

Een dag duurt van 9.30 tot 17.30.

Tarieven systeemopstellingen:

  • Eenmalige deelname algemene workshop systeemopstellingen: € 110,-
  • Thema workshop: € 110,-
  • Workshop Kind en gezin: €175 (deelname gezin), €110 (representant).
  • Vijf- strippenkaart systeemopstellingen: € 220,- (tevens geldig op themadagen, m.u.v. Lichaam/Ziel/Geest workshop).
  • Voorwaarden strippenkaart:
   • De 5-strippen kaart is twee jaar geldig vanaf moment van aankoop.
   • De kaart is niet persoonsgebonden.
   • Verlies of diefstal is voor risico van de koper.
   • Strippen kunnen niet terug geruild worden naar geld.
   • De strippenkaart is geldig tijdens de thema workshops, m.u.v. de Lichaam/Ziel/Geest themadag.
   • Deelname met opstelling: 2 strippen, deelname als representant/observator: 1 strip.

    

De workshops systeemopstellingen vallen buiten de vergoedingen van de zorgverzekeraar.

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden van toepassing op inschrijving en aanmelding 

Inschrijving voor een van de workshops geschiedt door het inschrijfformulier volledig ingevuld te retourneren. Na aanmelding ontvang je een bevestiging. Als je deze bevestiging hebt ontvangen staat deelname vast en gaat de annuleringsregeling van start.

Annuleringsvoorwaarden

Afmelden van een workshop kan tot een week voor aanvang kosteloos. Meld je je daarna af, dan blijf je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. De reden waarom je afbelt is hierop niet van invloed. Vervanging door iemand anders is in overleg altijd mogelijk.

Ben je op dit moment in therapie dan heb je je deelname aan een van onze workshops met jouw therapeut besproken. Heb je twijfels of vragen over de deelname, neem dan telefonisch contact op. Je kan ook een afspraak maken voor een consult over je deelname of over een persoonlijke vraag.

Tarieven

Tarieven deelname workshop systeemopstellingen

 • Eenmalige deelname workshop systeemopstellingen: € 110,-
 • Thema dag systeemopstellingen Lichaam/Ziel/Geest: € 110,-
 • Vijf- strippenkaart systeemopstellingen: € 220,-

  Voorwaarden strippenkaart

 • De 5-strippen kaart is twee jaar geldig vanaf moment van aankoop.
 • De kaart is niet persoonsgebonden.
 • Verlies of diefstal is voor risico van de koper.
 • Strippen kunnen niet terug geruild worden naar geld.
 • De strippenkaart is geldig tijdens de thema workshops, m.u.v. de Lichaam/Ziel/Geest themadag.
 • Deelname met eigen opstelling: 2 strippen
 • Deelname als representant/observator: 1 strip.

 

 

 

 

Informatie thema workshop Samengestelde gezinnen/co-ouderschap

Ook binnen een samengesteld gezin spelen de systemische principes een grote rol. Hoe geef je hier binnen een samengesteld gezin handen en voeten aan? Want als iedereen recht heeft op zijn eigen plek en erbij hoort: hoe ziet dat er dan uit voor je ex-partner. En wat nu als je huidige partner en je ex elkaar niet mogen?

Hoe zit het met de balans van geven en nemen tussen partners en je (stief) kinderen? Wat kun je wel en niet van je nieuwe partner vragen in de opvoeding van jouw kinderen. En andersom: waar eindigt jouw verantwoordelijkheid naar de kinderen van je partner?

Hoe geef je vorm aan de relatie met je stiefkinderen? En wat doe je met het verschil in gevoel voor je eigen en je stief kinderen? Mag dat? Kan dat? En hoe dan?

Een opstelling geeft inzicht in welke (onbewuste) patronen spelen in je nieuwe gezin en wat er nodig is voor alle gezinsleden om tot een evenwichtige groei en bloei te komen.

Kijk hier voor meer informatie over de tarieven van deelname aan een workshop.

Informatie thema workshop Lichaam/Ziel/Geest

“De beweging van de ziel manifesteert zich in het lichaam en vertaalt zich in de geest”

Systeem opstellingen geven verhelderende en bevrijdende inzichten voor mensen die worstelen met vragen over relaties met een partner, ouders, broers/zussen en kinderen. Vragen over patronen die steeds terugkomen, ziekte, een diep onverklaarbaar verdriet of het steeds vastlopen in bijvoorbeeld werksituaties.

Drie-eenheid Lichaam/Ziel/Geest

Ook onze ziel, lichaam en geest vormen een systemische drie-eenheid. De wisselwerking tussen deze eenheden vormt de basis van waaruit wij ontwikkelen, groeien en leren. Deze dag gaan we in op de universele werking van dit systeem en op zoek naar meer inzicht, verbinding en balans in jouw eigen ziel, lichaam en geest. 

We werken met een combinatie van oefeningen en opstellingen. Hierbij zal de wisselwerking en balans van jouw ziel, lichaam en geest telkens centraal staan.

Door je gewaar te zijn van de werking van deze systemische drie-eenheid, versnel en verstevig je vanzelf je natuurlijke bewustwordingsproces. Je leert opnieuw voelen vanuit mogelijkheden in plaats van denken in beperkingen.

Kijk hier voor meer informatie over de tarieven van deelname aan een workshop.

Aanleidingen voor een opstelling

Vragen over lichamelijke en geestelijke gezondheid van jezelf of jouw kind(eren), zoals:

 • somatisch onvoldoende verklaarde klachten, fibromyalgie, hoofdpijn, CVS, chronische fysieke klachten
 • depressieve klachten, angsten, schuldgevoelens, oververantwoordelijkheid
 • rouw
 • relatieproblemen (met ouders, (ex-)partner, kinderen), samengestelde gezinnen
 • rouw
 • opvoedingsvragen
 • zingevingsvragen
 • spiritualiteit

Een opstelling geeft inzicht in de achterliggende oorzaak van je klachten. Doorgaans zijn daarna enkele (laagfrequente) gesprekken helpend om de verkregen inzichten daadwerkelijk te integreren in je dagelijks leven.

Praktijk Wilmy Seykens is aangesloten bij: