Relatietherapie

In iedere relatie komen spanningen, ergernissen en ruzies voor; dit is normaal en hoeft niet te duiden op een ongezonde of falende relatie. Wanneer partners echter in hun relatie tegen problemen oplopen waar zij zelf niet meer uit komen, staan zij voor de keus om ofwel de relatie te beëindigen, of hulp van buitenaf in te schakelen. Indien er voor het laatste gekozen wordt kan relatietherapie uitkomst bieden.

EFT

Tijdens relatietherapiesessies maak ik gebruik van Emotion Focused Therapie (EFT). Dit is een relatietherapievorm, ontwikkeld door dr. Sue Johnson, gebaseerd op de hechtingstheorie. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar een effectieve manier om de verbinding tussen partners te herstellen of te verbeteren. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief.

Hoe werkt EFT?

EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie (die van origine werd ontwikkeld binnen de ontwikkelingspsychologie waarin onderzocht werd hoe de hechtingstijl van kinderen ontstaat). Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan! In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT wordt gebruik gemaakt van deze emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet, of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost, steun of geruststelling bieden, maar dat kan pas als je juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen in plaats van alleen je boosheid laat zien. Tijdens de EFT sessies verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Sue noemt dat wel de 'dans' waardoor je wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie. Tijdens de EFT sessies ontrafel je dit patroon en wordt ieders aandeel in die 'dans' in kaart gebracht. We kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar de uitweg. Als je kunt zien dat niet je partner, maar de 'dans' de (gezamenlijke) vijand is, ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ziet beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen.

Praktijk Wilmy Seykens is aangesloten bij: