Interview in HSP-magazine

Enige tijd geleden werd ik gevraagd voor een interview door HSP-magazine. De hoofdredactrice benaderde me voor een artikel over de uitdagingen waar een hsp-‘er binnen een liefdesrelatie mee te maken heeft.

Ik werk al ruim 20 jaar met hoogsensitieve mensen, waarbij het ook vaak gaat over problemen die zij ondervinden in (liefdes-)relaties. Al ver voordat hsp ‘wetenschappelijk’ erkent werd door de reguliere psychologie raakte ik bekend met het begrip, doordat mijn eigen therapeute me wees op mijn hoogsensitieve gestel. Het leidde tot meer begrip van mezelf en geleidelijk aan steeds minder overprikkeling. Sindsdien deel ik mijn (nog steeds groeiende) ervaringen en expertise zo vaak mogelijk met clienten en nu dus ook in een tijdschrift.

Hsp’ers zijn onvoorspelbaar voor hun partners

Ik merk tijdens gesprekken met hoogsensitieve mensen en hun partners dat zij zich vaak niet realiseren dat hun partners (meestal echt wel) hun beste doen om op hen af te stemmen. Maar omdat een hsp’er de ene keer wel en de andere keer niet overprikkeld raakt van bv. het ochtendritueel, is het lastig voor een partner om in te schatten wat nu wel of niet kan en werkt bij hun partner. Simpelweg omdat de partner niet (zo goed) kan binnen kijken bij de ander (terwijl valkuil van de de hsp’er is om dit wel te verwachten, omdat zij doorgaans wel kunnen binnenkijken bij de ander, of dat toch tenminste probeert). Een niet hoogsensitief persoon heeft deze neiging tot binnenkijken in de binnenwereld van de ander veel minder.

Wat kun je als hsp’er zelf doen?

Wanneer je je realiseert dat je onvoorspelbaar bent voor de ander, is het makkelijker om je eigen verantwoordelijkheid te nemen voor je hoogsensitiviteit. Niet in de zin van dat je voor de ander gaat zorgen. Maar juist voor jezelf zorgen: door vooral op jezelf af te stemmen en te kijken en uiten wat jij in een bepaalde situatie nodig hebt. Je kunt daardoor minder goed algeheel geldende ochtendrituelen afspreken. Maar wel per moment met je partner communiceren over wat je op dat moment wel of niet fijn vindt, of soms aankunt. Hiermee maak je het jezelf en je partner makkelijker om rekening te houden met je eventuele overprikkeling.

Je kunt via deze link het magazine bestellen.

 

Praktijk Wilmy Seykens is aangesloten bij: